Programet
Privatizimi / Analiza

Dëmtimi i sektorit publik nga korruptimi i politikës

Ky rishikim i shkurtër i zhvillimeve të viteve të fundit në tregun e telefonisë mobile ka për qëllim të tregojë ndikimin që është vendosur mbi politikën nga ana e bizneseve që veprojnë në tregun e telekomunikacionit dhe të shërbimeve të internetit dhe pasojat që kjo ka pasur për kompaninë publike në këtë fushë. Ndikimet nga sektori privat në kompaninë e vetme publike që ofron shërbime të telefonisë mobile dhe internet, PTK, janë shtrirë në forma të ndryshme. Ky ndikim është bërë duke filluar nga korruptimi i partive politike deri tek politizimi dhe futja e konfliktit të interesit në bordet e kompanive publike dhe të AKM-së.

Ky rishikim i shkurtër i zhvillimeve të viteve të fundit në tregun e telefonisë mobile ka për qëllim të tregojë ndikimin që është vendosur mbi politikën nga ana e bizneseve që veprojnë në tregun e telekomunikacionit dhe të shërbimeve të internetit dhe pasojat që kjo ka pasur për kompaninë publike në këtë fushë. Ndikimet nga sektori privat në kompaninë e vetme publike që ofron shërbime të telefonisë mobile dhe internet, PTK,  janë shtrirë në forma të ndryshme. Ky ndikim është bërë duke filluar nga korruptimi i partive politike deri tek politizimi dhe futja e konfliktit të interesit në bordet e kompanive publike dhe të AKM-së.

Fakti që përbërja e njëjtë në ART, e cila e pat dështuar njëherë tenderin për operatorin e dytë të telefonisë mobile për shkak të korrupsionit, vazhdon të sjellë vendime të rëndësishme për këtë treg madje përkundër faktit se në asnjë moment nuk është kompletuar Bordi i ART-së dhe fakti se politika ndihet krejtësisht e pafuqishme për ta vendosur këtë agjension brenda ligjit, është indikator i qartë i korruptimit të palëve më të rëndësishme në politikë. Në anën tjetër ndikimi i konkurrentit të kompanisë publike në shërbime të telefonisë mobile dhe internet është institucionalizuar me emrimin e një aksionari të Ipkos në Bordin e AKM-së, bord i cili menaxhon kompaninë publike PTK Vala.

Tutje, transferi i thjesht i zyrtarëve të lartë të PTK-së tek Ipko përveç që ka cënuar sekretin komercial të kompanisë publike dhe erozion të burimeve njerëzore në të cilat PTK ka invesuar shumë, është kthyer me mbrapa me ndikime tek pjesa e mbetur e menaxhmentit të Valës. Rasti që ilustron më së miri këtë ndikim është shtyerja e implementimit dhe bërjes publike të lirimit të tarifave të Valas derisa Ipko organizoi një fushatë agresive marketingu për lirim tarifash duke marrë kështu ekskluzivitetin në këtë aspekt.

 • Privatizimi

 • Reagime

  23 Dhjetor '16

  Reagim: Degradimi dhe shkatërrimi i PTK-së nga politika

  Vendimi i Gjykatës së Arbitrazhit në Vjenë më të cilin Post-Telekomi i Kosovës detyrohet që t’i paguajë 30 milionë euro kompanisë “Devolli Group” dëshmon për...

 • Hulumtime

  22 Qershor '15

  PTK: Nga agimi deri në muzg

  Raport hulumtues: Posta dhe Telekomunikacioni i Kosovës: Ky raport hulumtues ofron një ekzaminim të detajuar mbi zhvillimet dhe shkaqet kryesore që çuan në rënie të vazhdueshme dhe siç duket të...

 • Hulumtime

  19 Prill '13

  ACP Axos Capital Partners - blerës formal por jo real!

  Shitja e 75% të aksioneve të PTK-së, ka nxjerr lakuriq tendencën e Qeverisë që telekomin kosovarë t’ia jap kompanive ndaj të cilave kishte kusure të pashlyera. Qeveria me...

 • Hulumtime

  29 Tetor '12

  2017: Viti i Kolapsit Energjetik

  Bazuar në parametrat e tanishëm, Kosova do të ballafaqohet me një kolaps energjetik në vitin 2017. Vendi, tani për tani, nuk ka plan alternativ për furnizim me energji në rast se ndërtimi i...

 • Peportr

 • Hulumtime

  22 Shkurt '19

  Aktakuza të pabazuara, kompensime minimale

  Si rezultat i aktakuzave të pabaza dhe vendimeve gjyqësore të kontestuara, qindra qytetarë të Kosovës janë privuar nga liria. Disa nga ta po kërkojnë...

 • Hulumtime

  20 Shkurt '19

  Memoriali “Ibrahim Rugova” drejt përfundimit

  Izolimi i pllakave në memorialin “Ibrahim Rugova”, në Istog po bëhet për herën e tretë. Dy herët e kaluara kompanitë kontraktuese kishin dështuar...

 • Hulumtime

  7 Shkurt '19

  Kompensimet që diskriminojnë

  Rreth 150 qytetarë të Kosovës brenda një viti kërkojnë kompensim nga shteti për akuzat e pabaza të cilat quan në kufizim e heqje lirie padrejtësisht....

 • Hulumtime

  25 Janar '19

  Raportimi i pambrojtur

  Gazetarët, si ushtrues të njërit nga profesionet më sfiduese dhe të ndjeshme, vazhdojnë të ballafaqohen me sfida të shumta. Kërcënimet dhe sulmet ndaj...